• Flock of wintering Barnacle Goose(branta leucopsis)in wadden Sea,East Frisia,lower saxony,Germany

ADN Cloud

Innovació en la societat digital

Categorías

Xavi Morrus: “Els proveïdors de cloud purs donarem proximitat i capil·laritat”

Tiempo de lectura: 5 minutos

Datacenter Dynamics (DCD) entrevista Xavi Morrus, el nostre CMO & Partner Relationship Manager. Morrus valora el paper dels proveïdors de núvol públic, però veu imprescindible el suport d’empreses intermediàries per solucionar problemes concrets.

Com ha canviat el mercat de cloud i colocation en els últims 10 anys? 

En els últims anys, hi ha hagut una reordenació de proveïdors de colocation i una evolució d’alguns d’ells cap a la prestació de serveis de valor afegit en infraestructures cloud.

Alguns d’aquests proveïdors de colocation han ampliat la seva cartera de solucions amb infraestructures virtuals, ja que estaven perdent posicions al mercat respecte als nous players 100% cloud, encara que no són solucions cloud reals. Molts dels nous players, 100% cloud, s’han especialitzat en solucions verticals de mercat, aportant més valor a les seves solucions de nínxol.

Aquesta transformació dels proveïdors s’ha produït per la necessitat dels departaments TI d’ajustar les seves inversions a les necessitats reals de la seva empresa. Cada vegada més han hagut de buscar flexibilitat, agilitat, robustesa i seguretat, sense realitzar grans inversions, i canviar el CAPEX per OPEX.

Al mercat actual hi ha diversos tipus de proveïdors, cadascun es dirigeix a un tipus de sector i/o empresa diferent, cada vegada més el client té més poder de negociació per la proliferació de proveïdors.

 

Esmenti 5 fites que han marcat la seva empresa en l’última dècada

Mediacloud és una empresa jove, que neix com un spin-off del departament de TI del grup Mediapro (Mediapro és una de les primeres empreses espanyoles a adoptar solucions cloud per a la millora de la disponibilitat i el ROI de serveis). Fa més de 15 anys que donem serveis interns al grup i ajudem al seu creixement.

Com a departament intern, treballem en la transformació digital de les retransmissions televisives de futbol a escala mundial: hem passat de veure un partit per la televisió a veure més d’un partit i des de qualsevol plataforma. Això ens ha permès adaptar-nos a la nova realitat del mercat de solucions cloud i colocation.

La primera gran fita va ser el primer projecte que vam aconseguir guanyar i que ens va permetre posar al mercat totes les solucions de valor que havíem estat gestionant durant anys al Grup Mediapro. El primer projecte va ser a l’administració pública. En aquest sector transformem més de 150 aplicacions, amb 230 servidors cloud, en format IaaS i PaaS.

La segona gran fita va ser l’adquisició de la gestió integral del LOT1 de l’Ajuntament de Barcelona, que incloïa la transformació de més de 600 aplicacions, amb 310 servidors cloud, en format IaaS i PaaS. També duem a terme al nostre núvol l’administració i gestió avançada de la seva plataforma de correu Exchange, amb més de 20.000 adreces de correu electrònic.

La tercera fita destacable va ser l’acord estratègic amb Microsoft, fet que ens ha permès convertint-nos en el primer proveïdor cloud que pot hibridar solucions entre plataformes cloud. Hem instal·lat un WAP (Windows Azure Pack) al nostre propi centre de dades, connectat amb el cloud públic d’Azure. Això ens ha permès oferir solucions IaaS i PaaS híbrides.

Una altra fita important ha estat l’acord estratègic amb Oracle. Hem instal·lat als nostres centres de dades plataforma d’Oracle, configurada pel mateix fabricador i connectada amb el Oracle Cloud. Així, oferim als clients solucions híbrides entre el nostre cloud i el cloud públic d’Oracle (Oracle IaaS, Oracle DBaaS i Oracle WebLogic).

La cinquena fita, però no l’última ni la menys important, ha estat el conjunt de certificacions i reconeixements que diferents mitjans i fabricadors ens han donat cada any, tant a escala institucional com personal. Per citar un exemple, hem estat certificats per NetApp com un dels tres únics partners que podem oferir solucions de BaaS sobre plataforma certificada per ells. Per obtenir aquesta certificació, hem hagut de superar més de 100 punts d’homologació.

Hi ha hagut altres fites que han marcat el creixement de Mediacloud durant aquest any, el primer client del sector privat, la primera aliança amb un partner, la incorporació de nou personal a l’equip que ens ajuda a ser més forts i competitius, l’ampliació dels nostres punts de presència, la certificació com Tier III, el projecte d’implantació de 2.000 llocs de treball amb escriptoris virtuals amb tecnologia Microsoft, etc.

 

Què ha aportat l’esdeveniment de DatacenterDynamics a la indústria del data center en aquests 10 anys?

L’esdeveniment DatacenterDynamics és una gran oportunitat perquè diferents professionals del sector TI es trobin i puguin fer networking sobre temes relacionats amb l’àmbit dels data centers i el núvol. A més, permet conèixer les últimes tendències i novetats en infraestructures de data centers de tot el món, i ajuda que les empreses puguin evolucionar i proporcionar un millor servei als seus clients (presents i futurs).

Personalment, en els últims anys he assistit a gairebé totes les edicions, inclosa l’edició de Londres, i puc dir que és un gran fòrum de debat per al sector, amb un equip molt qualificat que sempre vetlla pels interessos de les empreses que hi assistim, sigui com a expositores o com a visitants.

 

Quins creu que seran les tendències en cloud i colocation durant els propers 10 anys?

Cada vegada més, les empreses migraran les seves plataformes al núvol. D’entre els tres tipus de núvol (públic, privat i híbrid), el núvol híbrid guanyarà protagonisme, ja que aprofita els avantatges de la pública i privada.

D’una banda, el núvol públic no requereix d’una inversió inicial ni d’un pagament per manteniment. D’altra banda, el privat permet a les empreses tenir una base de sistemes propis per emmagatzemar i gestionar les seves aplicacions més crítiques.

En general, les companyies preferiran tenir el seu núvol allotjat en data centers de tercers abans que haver d’assumir els costos que suposaria fer-ho per ells mateixos.

Com he comentat anteriorment, els departaments TI de les empreses busquen la conversió de la inversió per servei (CAPEX vs OPEX) i poder comptar amb l’agilitat de desplegament i la flexibilitat de plataforma que un proveïdor cloud li pot subministrar sense perdre de vista temis de seguretat i legalitat. Caldrà analitzar amb deteniment com pot afectar el Brexit als cloud instal·lats al Regne Unit, quina normativa legal seguiran, etc.

 

Com s’imagina el futur el 2027?

L’abast del cloud computing continuarà expandint-se i transformant el nostre estil de vida. Els serveis especialitzats augmentaran i els serveis d’emmagatzematge al núvol es consolidaran.

Els preus continuaran baixant, per la qual cosa el principal repte per als proveïdors de cloud serà aportar un valor afegit als seus serveis de pagament. Seguirà en augment la tendència del pagament per ús, que molts proveïdors ja estan implementant actualment.

Prediem que, en 2027, els principals proveïdors de núvol públic seran Google, Amazon, Oracle i Azure.

Els clients hauran de comptar amb el suport d’empreses intermediàries que els gestionin els diferents proveïdors, ja que cadascun té les seves característiques particulars, tant de plataforma com de gestió. D’altra banda, quedarem proveïdors de cloud purs que donarem aquest servei i solucionarem les problemàtiques concretes de sectors concrets, ja que aportarem el grau de proximitat i localitat que un gran proveïdor global de cloud no pot aportar, capil·laritat.

 

Entrades relacionades

No hay comentarios

Encara no hi ha cap comentari en aquest post.