• Flock of wintering Barnacle Goose(branta leucopsis)in wadden Sea,East Frisia,lower saxony,Germany

ADN Cloud

Innovació en la societat digital

Categorías

Coneixes el Cloud Computing o núvol?

Cloud Computing
Tiempo de lectura: 3 minutos

Si la teva resposta és no, segurament estàs equivocat. Enfoquem-ho d’una altra manera, tens alguna direcció de correu electrònic? Estem segurs que la majoria de respostes seran afirmatives i, per tant, ja has utilitzat d’alguna manera el núvol o Cloud Computing.

Però, què és realment el núvol? Per respondre aquesta pregunta hem de viatjar una mica al passat: abans, si volies utilitzar un programa o software l’havies d’instal·lar al teu ordinador i, si volies utilitzar-lo també a l’ordinador d’un amic, havies d’instal·lar-ho al teu ordinador i al del teu amic. Doncs bé,  gràcies al Cloud Computing això s’ha acabat ja que tots els programes, aplicacions i/o serveis que necessitis estan instal·lats dins d’un servidor al que pots accedir des de qualsevol lloc sempre i quan tinguis connexió a internet.

Per si algú no sap què és un servidor, és un ordinador (normalment més potent que els ordinadors convencionals) que conté tota la informació (programes, vídeos, imatges, arxius de text…) que requereixi el client o la persona que tingui accés a aquest ordinador. Si vols més informació, pots trobar-la aquí.

núvol cloud computing

El núvol no només ha transformat la vida dels usuaris, també ha transformat radicalment el model de negoci de les empreses degut a que ara disposen d’una nova eina que permet accelerar la innovació dels processos i reduir costos.

Si ens centrem en l’àmbit empresarial, hem de tenir clars els tres nivells en que es pot proporcionar el servei Cloud a les empreses:

  • Infraestructura com a Servei (IaaS) és el nivell més alt i el seu objectiu és donar la infraestructura de processament que necessiti cada usuari. Per exemple, imaginem que un usuari té 1 màquina virtual al núvol i necessita augmentar la capacitat del disc dur, aquest seria el seu servei.
  • Plataforma com a Servei (PaaS) és el segon nivell. Amb aquest servei l’usuari (normalment un desenvolupador) rep una plataforma de processament complerta, sense que hagi de comprar hardware i/o software, en la qual pugui crear, fer funcionar i supervisar tot tipus d’aplicacions.
  • Software com a Servei (SaaS) és el nivell més baix i la seva funció és permetre l’accés a una aplicació utilitzant un navegador web, sense haver d’instal·lar programes addicionals. Alguns exemples són el correu electrònic o el calendari.

nivells-núvol

Finalment, només et falta saber que, depenent de les necessitats de l’empresa o del seu model de servei, podem definir 3 tipus de núvol diferents:

  1. Núvol públic: Els usuaris accedeixen als serveis de manera compartida.
  2. Núvol privat: Aquest tipus de núvol està destinat als usuaris que, per la criticitat de la informació que tenen, necessiten una infraestructura, plataforma i aplicacions d’us exclusiu per ells.
  3. Núvol híbrid: És una combinació de núvol públic i privat. L’usuari rep part del servei de manera privada com per exemple la infraestructura, i una altra part de manera pública, com per exemple les eines de desenvolupament.

Una vegada arribats a aquest punt ja coneixes els conceptes bàsics del núvol. En els nostres pròxims posts t’explicarem de manera més detallada els nivells i els tipus de núvol que existeix.

Si tens qualsevol consulta o hi ha alguna cosa que no t’ha quedat clara no ho dubtis, deixa’ns un comentari i et contestarem encantats.

Mediacloud.

Entrades relacionades

Deixa un comentari

No hay comentarios

Encara no hi ha cap comentari en aquest post.